Presentation on theme: "Qu: How long does it take a P-wave to travel 4,000 km?"— Presentation transcript:

1 Do Now: Turn to pg.11 of ESRT to help you answer the question below (5-mins)Qu: How long does it take a P-wave to travel 4,000 km? L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

2 b) Go over to the y-axis and determine the travel time.

You are watching: How long does it take an s-wave to travel 4,000 km?

1) If you are asked the travel time of a P-wave or S-wave for a given epicenter distance: a) Go to the epicenter distance on the x-axis and go up to the correct curve, b) Go over to the y-axis and determine the travel time. Example 1: How long does it take a P-wave to travel 4,000 km? Answer: 7 minutes L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

3 L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

4 QFT: Turn & Talk: Write down 2-3 questions or statements about the seismic waves below (2-mins + 2 mins share) L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

5 L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

6 Seismic Waves Waves that travel through the earthEnergy released travels in the form of waves around the Earth. Types of Seismic Waves P-Wave – PRIMARY WAVE S-Wave – SECONDARY WAVE L -Waves L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

7 Example 5: How far can an S-wave travel in 9 minutes?1) If you are asked for the epicenter distance a P-wave or S-wave traveled for a given travel time: a) Go to the travel time on the y-axis and go over to the correct curve, b) Go down to the x-axis to determine the epicenter distance. Example 5: How far can an S-wave travel in 9 minutes? Answer: 2,600 km L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

8 Find the travel time and Epicenter distance on your worksheet Work with a partner (10 mins)(Use pg.11 of ESRT) One (1) person from each column will come up and present their answer with an explanation using the ESRT The rest of YOU will agree or disagree (with an explanation) L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

9 Mid – Assessment Share outL.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

10 b) Go over to the y-axis and determine the travel time.1) If you are asked the travel time of a P-wave or S-wave for a given epicenter distance: a) Go to the epicenter distance on the x-axis and go up to the correct curve, b) Go over to the y-axis and determine the travel time. Example 2: How long does it take an S-wave to travel 4,000 km? Answer: 12 min 40 sec L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

11 b) Go over to the y-axis and determine the travel time.

See more: What Happens If You Drink Food Coloring, Food Dyes: Harmless Or Harmful

2) If you are asked the travel time of a P-wave or S-wave for a given epicenter distance: a) Go to the epicenter distance on the x-axis and go up to the correct curve, b) Go over to the y-axis and determine the travel time. Example 3: How long does it take a P-wave to travel 8,000 km? Answer: 11 min 20 sec L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

12 b) Go over to the y-axis and determine the travel time.3) If you are asked the travel time of a P-wave or S-wave for a given epicenter distance: a) Go to the epicenter distance on the x-axis and go up to the correct curve, b) Go over to the y-axis and determine the travel time. Example 4: How long does it take an S-wave to travel 8,000 km? Answer: 20 min 40 sec L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

13 Example 6: How far can an P-wave travel in 9 minutes?2) If you are asked for the epicenter distance a P-wave or S-wave traveled for a given travel time: a) Go to the travel time on the y-axis and go over to the correct curve, b) Go down to the x-axis to determine the epicenter distance. Example 6: How far can an P-wave travel in 9 minutes? Answer: 5,600 km L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

14 Example 7: How far can an S-wave travel in 6 minutes 40 seconds?3) If you are asked for the epicenter distance a P-wave or S-wave traveled for a given travel time: a) Go to the travel time on the y-axis and go over to the correct curve, b) Go down to the x-axis to determine the epicenter distance. Example 7: How far can an S-wave travel in 6 minutes 40 seconds? Answer: 1,800 km L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

15 Example 8: How far can a P-wave travel in 6 minutes 40 seconds?4) If you are asked for the epicenter distance a P-wave or S-wave traveled for a given travel time: a) Go to the travel time on the y-axis and go over to the correct curve, b) Go down to the x-axis to determine the epicenter distance. Example 8: How far can a P-wave travel in 6 minutes 40 seconds? Answer: 3,700 km L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

16 Diamond Questions (Challenge. ) 1Diamond Questions (Challenge!) 1. Find the arrival time of an earthquake wave and origin time of an earthquake on your worksheet 2. One (1) person from each column will come up and present their answer and explain using the ESRT 3. The rest of YOU will either agree or disagree (with an explanation) L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

17 Final– Assessment Share outL.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

18 3) If you are asked for the arrival time of an earthquake wave and given an epicenter distance and origin time: a) Determine travel time of the wave (see #1) b) Add travel time to the origin time given. Example 9: If an earthquake occurs at 08:50:40, what time did the P-wave arrive at a seismic station 2,600 km away? 08:50:40 +00:05:00 Answer: 08:55:40 L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

19 3) If you are asked for the arrival time of an earthquake wave and given an epicenter distance and origin time: a) Determine travel time of the wave (see #1) b) Add travel time to the origin time given. Example 10: If an earthquake occurs at 02:11:20, what time did the S-wave arrive at a seismic station 9,000 km away? 02:11:20 +00:22:20 Answer: 02:33:40 L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

20 4) If you are asked for the origin time (the time an earthquake occurred):a) Determine the travel time of the given wave (see #1) b) Subtract arrival time you were given minus the travel time. Example 11: If a P-wave arrives at a station 8,000 km away at 12:15:00, what time did the earthquake originate? 12:15:00 - 00:11:20 Answer: 12:03:40 L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

21 4) If you are asked for the origin time (the time an earthquake occurred):a) Determine the travel time of the given wave (see #1) b) Subtract arrival time you were given minus the travel time. Example 12: If an S-wave arrives at a station 4,400 km away at 07:45:00, what time did the earthquake originate? 07:45:00 - 00:13:40 Answer: 07:31:20 L.O. SWBAT calculate the origin time of an earthquake wave and arrival time of an earthquake using the ESRT

*

22 Homework Castle learning Practice Questions!L.O. SWBAT determine the travel time and epicenter distance of Earthquakes using the ESRT

*